Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)
Smeđa pegavost lista maline (Sphaerulina rubi)

Na području rada RC Užice, malinjaci se nalaze u fazi razvoja: starenje, početak mirovanja. Vizuelnim pregledom zasada maline sorte Vilamet, na lokalitetu Sevojno, uočeni su simptomi smeđe pegavosti lista maline (Sphaerulina rubi), u niskom intenzitetu napada.

Na donjem  lišću dvogodišnjih izdanaka registruju se sitne pege, veličine 1-2 mm, svetlo smeđe boje sa tamnijim obodom, a nekad mogu biti i oivičene hlorotičnim pstenom. Kasnije se pege uvećavaju, menjajući oblik u poligonalni, tkivo unutar pega nekrotira i ispada. Infekcija se širi ka vrhu, zahvata i lišće jednogodišnjih lastara. Ređe parazitira i izdanke maline. Usled jake infekcije lišće žuti i ranije opada. Izdanci bez lišća ulaze nezreli u zimu, te su skloni izmrzavanju. Sve ovo utiče na umanjenje prinosa u narednoj godini.


Gljiva prezimljava u nekrotiranom tkivu lišća i na izdancima gde formiraa plodonosna tela, peritecije.


Pored hemijskih mera koje su preporučivane u toku vegetacije uz suzbijanje ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata), za suzbijanje ovog patogena značajne su i agrotehničke mere kao što su:
-orezivanje izdanaka koji su doneli rod do osnove, odmah po završetku berbe
-gajenje otpornijih sorti
-prilikom podizanja zasada ostaviti optimalni razmak između redova zbog boljeg provetravanja
-orezivanje zaraženih izdanaka, sakupljanje i uništavanje obolelog lišća.

Comments

There are no comments yet for this post.