Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Mrka trulež plodova koštičavog voća - Monilinia laxa
Mrka trulež plodova koštičavog voća - Monilinia laxa

Na području Užičkog  okruga završava se berba ranih i srednjih sorata trešnje, dok su zasadi kasnijih sorata u fazi obojavanja plodova BBCH (81-85).
Vizuelnim pregledom pojedinih zasada na lokalitetu Sevojno, uočeno je prisustvo simptoma mrke truleži plodova (Monilinia laxa),  s obzirom da već duži vremenski period preovladavaju povoljni uslovi za infekciju ovim patogenom.


 

Gljiva prezimljava u vidu micelije u rak-ranama i u mumificiranim plodovima koji ostaju u krošnji iz prethodne vegetacije.  Do infekcije može doći u vreme cvetanja kada bivaju zaraženi cvetovi, grane i grančice koštičavog voća. Plodovi mogu biti zaraženi od zametanja do berbe, i dalje tokom  transporta i čuvanja u skladištima. Mehaničke povrede, kao i pukotine nastale od štetnih insekata su ulazna mesta za širenje bolesti.
Prvi simptomi su u vidu mrkih pega na plodu, koje se šire zahvatajući sve veću površinu, meso ploda truli. Takvi plodovi se suše i mumificiraju, ostaju na krošnji ili optadaju na zemlju.

U ovoj vegetaciji, period sazrevanja plodova u zasadima trešanja pratilo je kišovito vreme što je povoljno uticalo na razvoj prouzrokovača truleži tako da su u zasadima prisutni simptomi, a njihov intenzitet zavisi od prethodno sprovedenih mera zaštite.
Zaštita od prouzrokovača truleži se izvodi primenom agrotehničkih i hemijskih mera zaštite.

Agrotehničke mere: podizanje voćnjaka na oceditim terenima a pravac redova postavljati prema dominantnim vetrovima, uklanjanje i uništavnje mumificiranih plodova, orezivanje zaraženih grana i grančica.

U hemijske mere zaštite spada primena registrovanih fungicida tokom cvetanja ukoliko su povoljni uslovi za razvoj patogena i primena fungicida u periodu sazrevanja plodova (pogledati preporuku za zaštitu trešnje).

Comments

There are no comments yet for this post.