Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Pepelnica kupine
Pepelnica kupine

Na području rada RC Užice, vizuelnim pregledom zasada na lokalitetu Gostinica, registrovani su simptomi pepelnice kupine. Radi se o zasadu gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite, a simptomi su primećeni na do 7% biljaka. Prouzrokovač ove bolesti su patogene gljive Sphaerotheca macularis i Sphaerotheca humuli. Pored kupine  i maline napadaju i jagodu i druge biljke iz familije Rosaceae.

Simptomi se mogu videti na svim nadzemnim delovima biljaka, a najveće štete su na listu, cvetu  i plodu. Pepelnica se javlja u vidu bele micelijske prevlake na naličju lista, gde usled jake zaraze može doći do nekroze i defolijacije. Takođe se na naličju lista mogu videti purpurne ili crvenkaste pege, a ivice lista se uvijaju ka licu.
Ovaj parazit prezimljava u zaraženom lišću. Može se prenositi sadnim materijalom, a u prirodi se konidije raznose vetrom. Konidije klijaju na temperaturi  od 15-25°C (optimalno je 20°C) i prodiru u tkivo.
Infekciji pogoduje vlažno i toplo vreme, te treba izbegavati podizanje zasada na niskim i zatvorenim terenima gde je slabije provetravanje kao i sadnju osetljivih sorata. Preventivne mere su najvažnije u suzbijanju ovog patogena.
Za sada se hemijske mere zaštite ne preporučuju, a RC Užice nastavlja sa praćenjem ovog patogena.

Comments

There are no comments yet for this post.