Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Tripsi na korovskoj flori u zasadima koštičavog voća
Tripsi na korovskoj flori u zasadima koštičavog voća

Na terenu RC Sremska Mitrovica, pregledom korovske flore u zasadima koštičavog voća, ustanovljeno je prisustvo odraslih jedinki tripsa (Thysanoptera).

velika slika

Zasadi breskve se u zavisnosti od sorte i ekspozicije terena, nalaze u fenofazama BBCH 09-57:

zeleni uski listići su vidljivi: braonkaste ljuspice su opale, pupoljci su zatvoreni sa svetlo zelenim ljuspicama do

cvetna loža je otvorena: krunični listići su vidljivi: pojedinačni cvetovi su bele ili roze boje (još uvek su zatvoreni).

fenofaza breskve

Trenutna faza bresaka limitira prisustvo tripsa na cvetovima. Sa cvetanjem dolazi do migracije tripsa sa biljaka spontane flore na cvetove voća.

Štete od tripsa nastaju usled samog čina polaganja jaja, ali i tokom ishrane i larvi i odraslih jedinki. Napadnuti plodovi imaju ožiljke, iz njih često curi smola. Indirektne štete se ogledaju u tome što su neke vrste tripsa (kalifornijski cvetni trips) karantinske štetočine gde se izvozi naše voće.

Primena hemijskih mera kontrole je vrlo problematična jer je još uvek rano, nisu tripsi migrirali na cvetove, a tokom cvetanja je zabranjena primena insekticida.

RC Sremska Mitrovica nastavlja sa praćenjem aktivnosti tripsa u zasadima koštičavog voća i na vreme će dati signal za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.