Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Sada je vreme za uklanjanje čokota sa simptomima zlatastog žutila
Sada je vreme za uklanjanje čokota sa simptomima zlatastog žutila

Zlatasto žutilo vinove loze je veoma destruktivna  bolest vinove loze. Simptomi su najizraženiji upravo u ovom periodu godine.

Jedan od simptoma je promena boje lista - kod crvenih sorata, listovi dobijaju tamno crvenu  do ljubičastu boju, a kod belih sorata zlatnožutu boju po čemu je ovo oboljenje i dobilo ime. Takođe, na listovima dolazi do nekroze nerva i savijanja ivice na dole. Bolest napada i generativne organe: cvast nekrotira ili su grozdovi mali i rehuljavi. Detaljnije o simptomatologiji zlattastog žutila se može pogledati na linku.

simptom kod belih sorti v.loze

Ovo oboljenje izaziva fitoplazma Flavescence doree. Fitoplazmu sa obolelih na zdrave čokote prenosi cikada  Scaphoideus titanus. Cikada  ima jednu generaciju u toku godine. Prezimljava u stadijumu jajeta u kori čokota vinove loze ili u dvogodišnjim lastarima. Ima 5 larvenih stupnjeva.

 imago Scaphoideus titanus

Sada je pravo vreme da se simptomi uoče u zasadima i da se uklone zaraženi čokoti. Upravo zbog toga što je cikada Scaphoideus titanus konstantno prisutna u insekatskoj populaciji u vinogradima i što je na terenu RC Sremska Mitrovica prisutan i značajan broj hobi vinogradara kao i napuštenih zasada gde se cikade neometano razvijaju, veoma važno je uklanjanje zaraženih čokota čime se umanjuje rizik od daljeg širenja fitoplazme.

Mere borbe u cilju sprečavanja širenja bolesti:

1.      Praćenje pojave larvi i imaga cikade Scaphoideus titanus i primena insekticida (preporuka 1, preporuka 2, preporuka 3)

2.      Uništavanje biljka spontane flore iz familije Vitace kao i korovskih biljka na kojima se cikada održava u životu

3.      Uništavanje zaraženih čokota

4.   Krčenje napuštenih vinograda

5.      Korišćenje zdravog sadnog materijala prilikom podizanja vinograda.

Comments

There are no comments yet for this post.