Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Dudovac (Hyphantria cunea)
Dudovac (Hyphantria cunea)

Na svetlosnoj lampi na lokalitetu Laćarak i Stara Pazova RC Sremska Mitrovica, od početka maja beleže se ulovi dudovca (Hyphantria cunea).

Tokom 2020. godine na svim lokalitetima vizuelnim pregledima kontatovane su gusenice sa zaprecima ove štetočine i štete na različitim biljnim vrstama.

Naročito velike štete registrovane su protekle godine u mladim voćnjacima i šumskim sadnicama.

Prethodne godine zabeležen je let prve generacije(pojedinačni primerci) u istom vremenskom periodu kao i ove godine, a intenzivniji  let druge generacije je počeo polovinom jula, maksimalan let belezi se u prvoj polovini avgusta i traje  sve do polovine septembra. U toku avgusta i septembra iz jajnih legala pile se gusenice, koje se hrane  listovima i prave karakterističnu paučinastu masu koja omotava grane i grančice.

Najpovoljniji za polaganje jaja i ishranu je dud, a za drugu generaciju jabuka, višnja i šljiva.

velika slika

Štetočina ima dve generacije godišnje, prezimljava u stadijumu lutke u pukotinama stabla. Ponekad može da se javi i treća generacija.

RC Sremska Mitrovica nastavlja sa praćenjem dinamike leta ove štetočine, mogućom aktivnosti u voćnim zasadima i na vreme će obavestiti proizvođače o potrebi sporvođenja mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.