Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Grinje u zasadima jabuke
Grinje u zasadima jabuke

Na području  delovanja RC Požarevac zasadi jabuka se, u zavisnosti od sortimenta, nalaze u fazi od prečnik ploda do 40 mm, plodovi uspravni, T faza (BBCH 74) do plodovi oko polovine krajnje veličine (BBCH 75).

Vizuelnim pregledima zasada na pojedinim parcelama registrovano je prisustvo grinja: običnog paučinara (Tetranychus urticae) i rđaste grinje (iz roda Aculus) u niskom intenzitetu napada.

Obični paučinar - je izrazito polifagna štetočina, hrani se na mnogim biljnim vrstama i to na gajenim, korovskim i divljim. Usled ishrane pomenute štetočine na jabuci, dolazi do smanjenja sadržaja hlorofila, a smanjeni su i fotosinteza, asimilacija ugljen-dioksida i transpiracija što sve utiče na prevremeno opadanje lišća i veličinu i kvalitet plodova.

Rđaste grinje iz roda Aculus pripadaju grupi eriofidnih grinja. Imaju više generacija godišnje i za kratko vreme, u povoljnim uslovima, može doći do njihovog prenamnoženja. Štete pričinjavaju svi pokretni stadijumi grinje sisanjem biljnih sokova. Usled napada ove štetočine na licu lista se javlja rđasta boja, list se uvija prema licu lista i ostaje sitan. Na plodovima dolazi do slabije obojene pokožice. Kao posledica remeti se proces fotosinteze, što utiče i na ometanje razvoja, a time i na klalitet i visinu prinosa.

Povoljni vremenski uslovi, suvo vreme i visoke temperature tokom prethodnih dana, kao i najavljene vremenske prilike u narednom periodu pogoduju razvoju i povećanju brojnosti ovih štetočina.

Kako bi se sprečilo prenamnoženje ovih štetočina proizvođačima se preporučuje primena hemijskih mera zaštite kao po preporuci.

Comments

There are no comments yet for this post.