Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Pipa repičine ljuske u uljanoj repici
Pipa repičine ljuske u uljanoj repici

Na području delovanja RC Požarevac usevi uljane repice se nalaze u fazi punog cvetanja (BBCH 65).

Vizuelnim pregledom useva uljane repice na cvetovima je registrovano prisustvo imaga pipe repičine ljuske (Ceutorhynchus assimilis).

Ova štetočina prezimljava plitko u zemljištu kao odrasli insekt i ima jednu generaciju godišnje. Nakon prezimljavanja hrani se divljim krstašicama, a zatim prelazi na useve uljane repice. Hrani se cvetnim pupoljcima, delovima cveta i mladim ljuskama. Nakon kopulacije, ženka polaže od 30-150 jaja. Bušeći zid mlade mahune pravi otvore i prodire u njenu unutrašnjost i u napravljeni otvor polaže po jedno jaje. Najznačajnije štete pravi ispiljena larva koja hraneći se buši zid mlade mahune i prodire u njenu unutrašnjost gde se hrani semenkama. Kada poraste, larva pravi rupu na zidu i izlazi napolje gde dalje odlazi do površine zemlje i pretvara se u lutku. Nastala oštećenja na mahunama olakšavaju prodor sekundarnih patogena.

 U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje pipe repičine ljuske. Prema EPPO standardu (PP 2/8 (1)) hemijske mere zaštite se preporučuju samo nakon formiranja prvih mahuna po postizanju praga štetnosti koji iznosi od 0,5-2 imaga po biljci u rubnom delu parcele.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u uljanoj repici.

Comments

There are no comments yet for this post.