Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Lisna grinja šiškarica u vinovoj lozi
Lisna grinja šiškarica u vinovoj lozi

Na području delovanja RC Požarevac, vizuelnim pregledom vinove loze, registrovano je prisustvo simptoma napada eriofidnih grinja (Eriophyes vitis).

 

Ova štetočina ima tri generacjie godišnje. Razvoj kreće od sredine aprila i završava se do kraja septembra. Prezimljava imago u ljuspicama pupoljaka vinove loze. Imago je crvolikog oblika, bledožute boje. Aktivnost imaga kreće sa porastom temperature od 15 °C. Na naličju lista, grinje sišu sokove, formirajući pri tom gale (plikove), u okviru kojih nastaje udubljenje prekriveno žućkasto-beličastom prevlakom, koja kasnije postaje rđasta ili ljubičasta. Na licu lista zapažaju se bradavičasti izraštaji tamnozelene do crvene boje. Kao posledica prisustva velikog broja bradavica, dolazi do sušenja listova, skraćenja internodija, čime se smanjuje prinos i kvalitet grozdova.

Stepen napadnutosti zavisi od sorte vinove loze. Ukoliko je intenzitet napada ovih grinja manji i pojava oštećenih listova slabija, preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje i spaljivanje. U suprotnom, vrši se hemijsko tretiranje fungicidima na bazi sumpora, koji imaju supresivno delovanje i na ove grinje. Tretman sumpornim preparatima treba sprovesti pri temperaturama od 15 do 28 °C.

Comments

There are no comments yet for this post.