Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevima kukuruza
Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevima kukuruza

Na području delovanja RC Požarevac vizuelnim pregledom useva kukuruza na lokalitetu Kličevac uočeno je prisustvo cikade Reptalus panzeri.

Cikada Reptalus panzeri je vektor Stolbur fitoplazme na kukuruzu koja izaziva bolest crvenilo kukuruza.

Ova cikada ima jednu generaciju godišnje i veći deo životnog ciklusa provodi u zemlji u stadijumu larve. Odrasle cikade pojavljuju se u prvoj polovini juna i u polju su prisutne sve do kraja jula. Ženke polažu jaja uz koren biljke domaćina, najčešće u grupama, pri čemu formiraju gnezdo od snopa voštanih izlučevina. Ispiljene larve se zatim hrane na korenu kukuruza. U drugoj polovini juna odrasle cikade izlaze iz zemlje i doleću na biljke kukuruza na kojima se hrane floemskim sokovima. Prvi simptomi crvenila kukuruza se javljaju na listovima, iznad klipa, u vidu trakastog crvenila uz glavni nerv lista, što za posledicu ima značajne gubitke u prinosu kukuruza.

Nakon berbe kukuruza ova štetočina prelazi na strna žita gde nastavlja sa svojom ishranom. Izbegavanje setve pšenice nakon kukuruza može biti jedna od metoda kako suzbiti ovu štetočinu, jer se time prekida zivotni ciklus cikade, kada i njena brojnost opada.

Comments

There are no comments yet for this post.