Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Fuzarioza klasa pšenice i ječma
Fuzarioza klasa pšenice i ječma

Na području delovanja RC Požarevac, usevi pšenice i ječma se nalaze u različitim fazama razvića ploda i sazrevanja (BBCH 75-85).

Vizuelnim pregledom useva registrovani su simptomi šturosti klasa pšenice (Fusarium graminearum u niskom procentu napada, uglavnom na parcelama na kojima u vreme cvetanja nisu sprovedene hemijske mere zaštite.

Pšenica i ječam su od ovog patogena najosetljiviji od početka cvetanja do voštane zrelosti zrna. U ovim fazama uz prisustvo vlage stvaraju se povoljni uslovi za ostvarenje infekcije tim patogenom. Odmah nakon cvetanja uočavaju se prvi simptomi bolesti. Zaraženi klasovi počinju da blede, vreteno izumire a zrna iznad vretena ostaju štura. U uslovima povećane vlažnosti, na zaraženim klasovima se javlja ružičasta prevlaka od sporonosnih organa gljive. Takođe, osim šteta koje se odnose na smanjenu klijavost zrna, kvalitet i smanjeni prinos,  značaj ovog patogena je u njegovoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem i izvešavanjem zdravstvenog stanja useva pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.