Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo krvave vaši u zasadu jabuke
Prisustvo krvave vaši u zasadu jabuke

Na teritoriji RC Pančevo, vizuelnim pregledom u ponekim zasadima jabuke registrovano je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum) u vidu bele, guste, vlaknaste  prevlake na korenovom vratu.

Ove štetočine prave štete u proleće  svojom ishranom na mladarima jabuke usled čega dolazi do pucanja kore i nastanka rak rana, tumora koje posle nastanjuju drugi patogeni i insekti. Tokom leta migriraju u druge voćne zasade. Prezimljavaju u zoni korenovog vrata i pukotinama kora. Pojava vaši je sve više izražena u starim zasadima sa bujnim podlogama.

Simptomi napada krvavih vaši su karakteristične i specifične vunaste prevlake bele boje koje se mogu uočiti na korenovom vratu, deblima i granama.

Hemijska mera borbe protiv ovih štetočina počinje zimskim prskanjem i primenom mineralnih ulja i nastavlja se u proleće sa početkom formiranja kolonija tretiranjem korenovog vrata registrovanim insekticidima, većom količinom vode i natapanjem i okolnog zemljišta u cilju sprečavanja daljeg izlaska larvi.

Kako na pojavu krvave vaši utiču osetljivost podloge i sorte, rezidba i đubrenje veoma je bitno sprovoditi i preventivne mere: izbor otpornih podloga, rezidba bez velikih rezova grana, kontrolisano đubrenje azotom.

Comments

There are no comments yet for this post.