Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Štetočine u usevu kukuruza
Štetočine u usevu kukuruza

Na teritoriji RC Pančevo, usevi kukuruza se nalaze u različitim fazama razvoja, od  fenofaze početka cvetanja (BBCH 51-52) do fenofaze razvića i sazrevanja plodova (BBCH 75-85).

Vizuelnim pregledom  kukuruza šećerca na naličiju listova registrovano je prisustvo položenih jaja kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na 2% biljaka.  U toku je polaganje jaja druge generacije ove štetočine.

Obzirom da je prag štetnosti kod merkantilnog kukuruza 10% biljaka sa položenim jajnim leglima, a kod kukuruza šećerca i semenskog kukuruza 5%, za sada se ne preporučuju hemijske mere borbe.

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem ove štetočine i pravovremeno će obavestiti o potrebama sprovođenja hemijskih mera zaštita.

Takođe, na pojedinim parcelama pod kukuruzom, registrovano je prisustvo imaga kukuruzne zlatice ( Diabrotica virgifera).

Kukuruzna zlatica u našim uslovima ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu jajeta. Jaja su položena u zemljištu.  Ispiljene larve  prave štete ishranom na korenu, a kasnije se ubušuju u primarni koren. Kao posledica ubušenja larvi, korenov vrat se povija, biljke poležu i dobijaju karakterističan izgled u vidu „guščijeg vrata“. Odrasli insekti se pojavljuju  najčešće u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Imago se hrani na listovima, u fazi cvetanja prelazi na metlicu i svilu, a kasnije u pazuh lista ili unutar vrha klipa.

Smanjenje brojnosti i štete od kukuruzne zlatice postiže se primenom agrotehničkih mera, od kojih su najznačajnije plodored, đubrenje, tretiranje semena insekticidom i uništavanje potencijalnih biljaka domaćina.

Vizuelnim pregledom je utvrđeno i prisustvo braon mramoraste stenice na obodima parcela kukuruza ( Halyomorpha halys).  

Ova invazivna stenica je izrazito polifagna vrsta. Štetan stadijum su i larve i imaga koji se hrane sisanjem sokova iz praktično svih nadzemnih delova biljaka. Simptomi napada su najpre sitni beličasti okrugli ubodi koji mogu prerasti u nekrotične pege.

Kod nas nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. Tokom sledeće nedelje očekuje nas zaštita kukuruza od najznačajnije štetočine, kukuruznog plamenca, te pri odabiru insekticida treba prednost dati onima koji u sebi imaju aktivnu materiju iz hemijske grupe piretroida (Ampligo 150 ZC - a.m. hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) koja će delovati i na braon mramorastu stenicu.

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevu kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.