Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, IX nedelja praćenja
Dozrelost pseudotecija Venturia inaequalis, IX nedelja praćenja

Na teritoriji RC Pančevo, lokalitet Pančevo i Banatski Brestovac,  vizuelnim pregledom zasada jabuke je utvrđeno da se sorta Zlatni Delišes  nalazi u fazi mišijih ušiju: zeleni listići oko 10 mm iznad ljušture pupoljaka (BBCH 54), a sorta Ajdared u fazi vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (BBCH 55).

Laboratorijskim pregledom pseudotecija prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis), sa opalog lišća jabuke, registrovano je prisustvo zrelih askospora u askusima.

Kod sorte Ajdared, od 52 pregledanih pseudotecija, u 32 pseudotecija nema formiranih askospora, u 15 je do 25%  formiranih askospora , u 3 pseudotecija je 25-50% formiranih askospora I u 3 pseudotecije je 50-75% formiranih askospora te je procenat dozrelosti 12,98 %.

Kod sorte Zlatni Delišes od 50 pregledanih pseudotecija, u 29 pseudotecija nema formiranih askospora, u 15 je do 25% formiranih askospora,  u 3 pseudotecija je 25-50% formiranih askospora I u 3 pseudotecije je 50-75% formiranih askospora te je procenat dozrelosti 16 %.

 
  

 

RC Pančevo nastavlja sa praćenjem dozrelosti pseudotecija navedenog patogena.

 

Comments

There are no comments yet for this post.