Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo invazivnih stenica u usevima
Prisustvo invazivnih stenica u usevima

Na teritoriji RC Pančevo na mnogim biljnim vrstama, kako u proizvodnim uslovima tako i u baštama i okućnicama, registrovano je prisustvo svih razvojnih stadijuma zelene povrtne stenice (Nezara viridula) i braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). 

 

Stenice štete nanose ishranom larvi i imaga na plodovima jabučastog i koštičavog voća, paradajzu, boraniji, vinovoj lozi  i drugim biljnim vrstama. Izrazito su polifagne štetočine. Oštećenja se primećuju u vidu  sitnih beličastih okruglih uboda koji  prerastaju u nekrotične pege, plodovi dobijaju gorak ukus, deformišu se i gube tržišnu vrednost.

 

Suzbijanje pomenutih stenica je veoma otežano, pre svega jer izrazita mobilnost, dnevna i noćna aktivnost, kamuflaža i sakrivanje na nepristupačnim mestima značajno otežavaju utvrđivanje nivoa njihove populacije na samim parcelama. Pored toga, suzbijanje ove dve vrste štetočina je veoma otežano jer se najčešće nalaze na biljkama koje su u različitim fazama zrenja plodova, kada je primena insekticida veoma ograničena. Ipak, osnovna mera njihove kontrole je primena hemijskih mera zaštite.

 

RC Pančevo nastavlja sa kontinuiranim monitoringom ove štetočine, i pravovremeno će obaveštavati poljoprivredne proizvođače o hemijskim merama zaštite koje je potrebno sprovesti.

 

Comments

There are no comments yet for this post.