Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Pojava potkornjaka (mali potkornjak i voćni sipac)
Pojava potkornjaka (mali potkornjak i voćni sipac)

 

Obilaskom voćni zasada (Banatski Karlovac, Banatski Brestovac, Ivanovo) na teritoriji RC Pančevo, uočeno je prisustvo  malog voćnog potkornjaka(Scolytus rugulosus) i voćni sipac(Xyleborus dispar). Simptomi sa oštećenjima registrovani su kako na starim tako i na mladim stablima.

 

Niske temperature tokom zime 2011/2012 godine  i do -25 °C su prouzrokovale oštećenje na pojedinim stablima pa i do izmrzavanja velikog broja stabala. Takođe i 2013. godina karakteriše se temepraturnim klebanjima  koja su prouzrokovala stres kod biljaka. Kao najvažnije posledice pojave potkornjaka su temepraturne oscilacije (pucanje kore stable) kao i nedostatak vlage, što je dosta bilo izraženo tokom leta i jeseni 2012. godine. Pri jačoj brojnosti ove štetočine mogu napasti i mlađa stabla.

 

 

Napadnuta stabla i orezane grane treba uklanjati iz zasada obzirom da insekt prezimljava u njima. Na malim površinama krečenje stabla može imati važnu ulogu u smanjenju brojnosti. Okrečena stabla manje se zagrevaju tokom zime i smanjuje se opasnost od izmrzavanja. Takođe ova mera na proleće odlaže vegetaciju za nedelju dana što može biti veoma korisno. Hemijsko suzbijanje ovih štetočina je veoma otežano i obično daje slabe rezultate. Kada se primate prvi primerci drvenara neophodno primenjivati kontaktna sredstva sa primenom veće količine vode uz dodatak okvašivača.

U zasadima koji su u dobroj kondiciji i sa izbalansiranom ishranom manja je verovatnoća pojave potkornjaka.

Comments

There are no comments yet for this post.