Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Ljubičasta pegavost izdanaka maline (Dydimella applanata) u zasadima kupine
Ljubičasta pegavost izdanaka maline (Dydimella applanata) u zasadima kupine

Na području delovanja RC Niš, u zasadima kupine berba je u toku.

Vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Dydimella applanata).

velika slika

U zasadima gde su izostale hemijske mere zaštite ili su napravljeni propusti (neadekvatan izbora preparata i vremena primene fungicida) registrovano je prisustvo simptoma ovog patogena.

Simptomi ovog patogena mogu se uočiti na lišću jednogodišnjih izdanaka i izdancima. Na lišću se javljaju nekrotične pege u obliku latiničnog slova V koje počinju sa ivice lista i šire se uz lisni nerv, a oko pege se može uočiti hlorotični oreol. Zaraženo lišće se prevremeno suši. Sa lista, infekcija se širi na lisnu dršku, a potom i na izdanak na kome se javljaju kestenjaste pege koje se spajaju usled čega može biti zahvaćen veći deo izdanka. Tokom zime pege dobijaju srebrnkastu ili sivkastu boju. Zaraženi izdanci su oslabljeni, lako izmrzavaju, a ako se u proleće iz zaraženih pupoljaka formiraju rodne grančice one će dati sitne i imaće neugledne plodove.

Оd mehaničkih mera zaštite posle berbe se preporučuje orezivanje i uklanjanje obolelih izdanaka koji su doneli rod.

Hemijske mere zaštite podrazumevaju primenu registrovanih fungicida u toku vegetacije. Preporuke RC Niš za zaštitu kupine od ovog patogena, možete pogledi na sledećim linkovima:

Comments

There are no comments yet for this post.