Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Virus bronzavosti paradajza
Virus bronzavosti paradajza

Na području delovanja RC Niš u plasteničkoj proizvodnji paprike i paradajza, koji se nalaze u fazi razvoja i sazrevanja plodova (BBCH 77-89), registrovano je prisustvo simptoma koji ukazuju na infekciju virusom bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus – TSWV).

Simptomi su registrovani u usevima gde nije adekvatno sprovedena zaštita od tripsa - vektora pomenutog virusa. U poslednjih nekoliko godina na našem terenu ovaj virus bronzavosti paradajza predstavlja ozbiljan problem u proizvodnji paprike i paradajza u zatvorenom prostoru. Pomenuti virus doprinosi značajnom smanjenju prinosa i pogoršanju kvaliteta plodova.

velika slika

Na obolelim biljkama paprike simptomi su u vidu hloroze i kržljavosti biljaka, mozaika i bronzavosti listova, nekrotične prstenaste pegavosti i prugavosti na listovima i plodovima.

Simptomi na obolelim biljkama paradajza su u vidu hlorotičnih i nekrotičnih pega i prstenova na lišću, bronzaste boje na mlađem lišću, izobličenih i deformisanih listova, sistemične hloroze, uvenuća biljaka i prstenaste pegavosti i šarenila na plodovima.

Mere kontrole ovog virusa u proizvodnji paprike i paradajza se ogledaju u suzbijanju tripsa kao vektora virusa, registrovanim insekticidima.  Takođe, važno je i sprovođenje drugih nepesticidnih mera kao što su:

-         uništavanje korovskih biljaka u i oko plastenika kao rezervoara virusa,

-          uništavanje zaraženih biljaka,

-          proizvodnja zdravog rasada,

-          plodored - izbegavati smenu osetljivih kultura,

-          gajenje tolerantnih hibrida na ovaj virus.

Kod virusom zaraženih biljaka ne postoje hemijske mere zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.