Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Siva trulež u zasadima jagoda
Siva trulež u zasadima jagoda

Na području delovanja RC Niš zasadi  jagoda na otvorenom se nalaze u fazi  prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar do druga berba, još više plodova obojeno  (BBCH 85-89).

Vizuelnim pregledom zasada, registrovano je prisustvo simptoma sive truleži.

velika slika

U periodu cvetanja i razvoja plodova uslovi su bili povoljni (česte padavine i visoka realtivna vlažnost vazduha) za razvoj prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea).

Najčešći simpromi su u vreme dozrevanja plodova na kojima se javlja karakteristična paučinasta prevlaka, sivo smeđe boje, koja predstavlja miceliju gljive, ali pored plodova napada i druge biljne organe.

Ova gljiva prezimljava u mrtvom biljnom tkivu i biljnim ostacima u vidu micelije ili sklerocije. U proleće sklerocije plodonose i nastaju spore koje se šire vetrom i kišnim kapima.

Primarna  infekcija kreće preko zaraženih cvetnih delova, kasnije  gljiva prodire i u nedozrele plodove i u njima ostaje u latentnom stanju dok plod ne počne da sazreva.  Sekundarne  infekcije nastaju na plodovima  sa oštećenjima od insekata.

Ukoliko se registruje prisustvo simptoma truleži, u cilju smanjenja daljeg širenja proizvođačima se preporučuje mahaničko uklanjanje plodova sa simptomima, iznošenje iz zasada i uništavanje.

Takođe, preventivne mere u kontroli ovog patogena podrazumeva  sadnju na bankove, odgovarajuća gustina sklopa biljaka,  optimalna primena  azotnih  đubriva, uklanjanje starog lišća iz zasada.

Primena hemijskih mera podrazumeva primenu fungicida u najosetljivijim fazama razvoja ove voćne vrste (faza cvetanja i obojavanja plodova), registrovanim fungicidima uz rotaciju aktivnih materija kako gljiva koja je prouzrokovač ovog oboljenja ne bi razvila rezistentnost.

Hemijske mere zaštite se mogu pogledati u preporukama RC Niš od 21.4.2021. i od  14.5.2021. 

Comments

There are no comments yet for this post.