Skip to main content

Niš

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Niš > Prilozi > Malinina muva galica (Lasioptera rubi) u kupini
Malinina muva galica (Lasioptera rubi) u kupini

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u fazi razvoja listova, od tri do pet listova razvijeno (BBCH 13-15).

velika slika

Vizuelnim pregledima, u pojedinim zasadima kupine, registrovano je prisustvo karakterističnih zadebljanja (gala) od malinine muve galice (Lesioptera rubi) na pojedinim izdancima.

velika slika

U galama prezimljavaju larve ove štetočine. Odrasli insekti pojavljuju se u vreme cvetanja kupine. Nakon kopulacije, ženka polaže jaja na jednogodišnjim izdancima. Ispiljene larve prodiru kroz epidermis u unutrašnjost kore nakon čega se formiraju gale. Na napadnutim izdancima dolazi do prekida sprovodnih sudova, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome na zadebljalom delu. Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje.

Ukoliko se registruje prisustvo gala, u cilju smanjenja brojnosti ove štetočine proizvođačima se preporučuje mahaničko uklanjanje izdanaka sa galama do osnove, iznošenje iz zasada i uništavanje, pre izletanja imaga.

Hemijske mere zaštite su otežane jer se masovna pojava odraslih jedinki malinine muve galice pojavljuje u vreme cvetanja kupine, kada je primena insekticida zabranjena zbog prisutnih oprašivača u zasadima. Hemijski tretmani se mogu sprovoditi do početka cvetanja nekim od registrovanih insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.