Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)
Azijska voćna mušica (Drosophila suzukii)

Na području delovanja RC Negotin vrši se monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii) u zasadima breskve, šljive, kupine i vinove loze. Pomenute voćne vrste nalaze se u fazi sazrevanja plodova.

Pregledom lovnih klopki  nije uočeno prisustvo imaga azijske voćne mušice. Ženke pomenute štetočine u fazi zrenja polažu jaja u zdrave plodove zasecajući ih testerastom legalicom, a ispiljene larve se hrane mesom ploda i na taj način oštećuju plodove. Napadnuti plodovi podložni su napadu različitih patogena.

U cilju smanjenja rizika od nastanka šteta proizvođačima se preporučuje primena svih raspoloživih mera kontrole i to:

·         Masovno izlovljavanje postavljanjem velikog broja klopki na ivične delove parcele na rastojanju od 2 do 3 metra, a unutar parcele na rastojanju od 5 metara. Kao klopke koriste se plastične flaše na kojima se nalaze otvori za ulaz imaga. Kao atraktant koristi se smeša crnog vina (1,5 dl) i jabukovog sirćeta (1,5 dl) sa par kapi deterdženta.

·         Skraćivanje intervala berbe u cilju što bržeg sklanjanja plodova sa parcele

·         Sanitarne mere- uništavanje prezrelih i zaraženih plodova odlaganjem u burad i kontrola opreme za transport voća

·         Uništavanje spontane flore oko zasada.

Sve raspoložive mere kontrole treba sprovesti na području celog regiona jer parcijalna kontrola pojedinačnih parcela ostavlja mogućnost umnožavanja insekata i daje slabe rezultate.

Comments

There are no comments yet for this post.