Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Prisustvo štetočina u zasadima kupine
Prisustvo štetočina u zasadima kupine

Na području delovanja RC Negotin zasadi kupine se nalaze u fazi početak sazrevanja plodova, većina plodova je bele boje (BBCH 81).

Vizuelnim pregledom zasada kupine na lokalitetu Samarinovac, registrovano je prisustvo imaga malininog korebusa (Coroebus rubi).

Malinin korebus

Odrasla jedinka ove štetočine je dužine oko 11 mm, crno-ljubičaste boje sa karakterističnim sivim šarama na krilima. Larve su duge oko 30 mm i bele su boje. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u stabljici ili korenovom vratu biljke domaćina. U proleće se ulutkavaju, a zatim se pojavljuje odrasla jedinka koja se se hrani mladim lišćem, nanoseći manju štetu na biljci. Ženke polažu jaja na jednogodišnje izbojke kupine i to što bliže zemlji. Nakon 16 do 22 dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, iz jaja se izležu larve koje se ubušuju do srži mladara. Svoje kretanje nastavljaju prema korenu biljke i pri tom nanaose najveće štete biljci domaćinu.

Ova štetočina pored maline napada i kupinu i ružu.

U cilju suzbijanja navedene štetočine najbolji rezultati postižu se primenom preventivnih mera koje podrazumevaju:

- uklanjanje i uništavanje zaraženih izbojaka,

- uklanjanje divljih kupina i ruža u okolini zasada.

Hemijske mere borbe su otežane, jer su usmerene na suzbijanje imaga koji je aktivan dug vremenski period, tokom cvetanja i sazrevanja plodova, kada nije dozvoljena primena insekticida.

Takođe, vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo imaga cikade Cicadetta montana complex.

velika slika

Uočena su oštećenja u vidu zareza na kori pojedinih rodnih grančica, koja nastaju prilikom polaganja jaja ženke.  Oštećene rodne grančice podložne su lomljenju, te može doći do njihovog sušenja.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju zasade kupine. Ukoliko uoče prisustvo odrasle jedinke cikada i simptome oštećenja na grančicama, preporuka je da se izvrši odsecanje i uklanjanje grana sa položenim jajima i njihovo spaljivanje radi redukovanja brojnosti cikade.

Comments

There are no comments yet for this post.