Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Ružin gundelj (Cetonia aurata) u jabučnjacima
Ružin gundelj (Cetonia aurata) u jabučnjacima

Na području delovanja RC Negotin zasadi jabuke se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi od cvetovi venu, većina latica opala do faze porast ploda, plodovi dostigli dimenziju do 10 mm (BBCH 68-71).

Vizuelnim pregledom zasada, na lokalitetu Čubra, uočeno je prisustvo odraslih jedinki ružinog gundelja (Cetonia aurata) na do 5% biljaka.

Ružin gundelj (imago)

Ružin gundelj (imago)

Zadnjih godina se brojnost ružinog gundelja povećava i ova štetočina dobija na sve većem značaju. 

Poznata je još i pod nazivima Buba zlata ili Zlatna mara. Imago je veličine oko 20 mm, metalno zelene ili bakarne boje. Između grudi i pokrioca ima karakterističnu pločicu u obliku trougla.

Odrasli insekti se javljaju u proleće i aktivni su do kraja avgusta. Najaktivniji su u toku toplih i sunčanih dana. Hrane se cvetovima, nektarom i polenom, kao i mekim plodovima jabučastih i koštičavih vrsta voćaka. Ishranom na plodovima, umanjuju i prinos i kvalitet plodova. 

Suzbijanje ove štetočine insekticidima se ne preporučuje, zbog nemogućnosti poštovanja karence u periodu sazrevanja plodova, a i do sada registrovane brojnosti nisu bile od ekonomskog značaja. Mehaničko suzbijanje je jedno od boljih ali i težih načina suzbijanja. Ogleda se u postavljanju posuda (plave, žute ili bela boje) ili plastičnih flaša sa rupama prečnika 2 cm, u koje se sipa mešavina vode, malo deterdženta za sudove i nekog slatkog napitka.

Na fotografijama ispod su prikazane klopke koje se mogu napraviti od plastičnih flaša.

klopka sa atraktantom       ulov ružinog gundelja

klopka sa atraktantom      ulov ružinog gundelja

Comments

There are no comments yet for this post.