Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Malinina muva galica (Lasioptera rubi) u zasadu kupine
Malinina muva galica (Lasioptera rubi) u zasadu kupine

Na području delovanja RC Negotin, vizuelnim pregledom zasada kupine, na pojedinim izdancima registrovana su karakteristična zadebljanja, kvržice, guke i gale različitog oblika i veličine, nastale štetnim dejstvom izlučevina malinine muve galice (Lasioptera rubi).

Malinina muva galica

Malinina muva galica ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u galama ili gukama na izdancima kupine, koji su u obliku zadebljanja. Ženka polaže jaja na izbojcima koji su se razvili iste godine u blizini pupoljaka. Nakon piljenja, larve se ubušuju u izdanak biljke domaćina, gde se nakon 10 do 20 dana obrazuju gale ili guke. Na napadnutim izdancima dolazi do prekida sprovodnih sudova, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako se lome.

U cilju smanjenja brojnosti ove štetočine preporučuju se mehaničke mere borbe, koje podrazumevaju uklanjanje izdanaka sa prisutnim galama i njihovo iznošenje iz zasada i uništavanje. Takođe, preporučuje se i uklanjanje divlje kupine u okolini zasada.

S obzirom da se masovna pojava odraslih jedinki malinine muve galice pojavljuje u toku cvetanja hemijske mere zaštite su otežane. Hemijski tretmani se mogu sprovoditi nekim od registrovanih insekticida do početka cvetanja.

                 

Oštećenja na izbojku       Presek oštećenog izbojka

Comments

There are no comments yet for this post.