Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Zelena (povrtna) stenica (Nezara viridula) na jabuci
Zelena (povrtna) stenica (Nezara viridula) na jabuci

Na području delovanja RC Negotin pregledom zasada jabuka registrovano je prisustvo pojedinačnih primeraka odraslih jedinki i larvi zelene ili povrtne stenice (Nazara viridula) na do 10% plodova.

povrtna stenica

velika slika

Zelena stenica je polifagna štetočina. Njena pojava se u protelih nekoliko godina redovno registruje u usevima paprike, paradajza, boranije, kukuruza kao i u zasadima voća i vinogradima. Za sada su najveće brojnosti registrovane na okućnicama i baštama, dok se manje brojnosti registruju u intenzivnoj proizvodnji.

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve, koje u toku ishrane buše biljno tkivo i sisaju sokove. Na napadnutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice ploda, u njihovoj unutrašnjosti stvaraju se grudvice i pogoršava se njihov ukus. Takvi plodovi gube tržišnu vrednost.

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. U cilju suzbijanja zelene stenice efikasno su se pokazali insekticidi iz grupe piretroida, ali se njihovom primenom suzbijaju i korisni organizmi, a može doći i do stvaranja rezistentnosti na primenjeni insekticid. Takođe, primena insekticida u periodu zrenja plodova je ograničena jer često postoji nemogućnost poštovanja karence primenjenih insekticida.

Kako bi se izbegli navedeni štetni efekti, hemijsko tretiranje se može obaviti po ivičnim delovima parcele ili na mestima gde se stenice najviše grupišu. Od aktivnih materija iz grupe piretroida mogu se koristiti cipermetrin ili deltametrin. Na manjim proizvodnim površinama odrasle jedinke i larve se mogu ručno skupljati. Takođe, mogu se postaviti lovne klopke sa plastičnim čašama i vodom ili se od stiropora može napraviti oblik ploda u crvenoj boji koji se premazuje lepkom za miševe. Sve navedene mere borbe imaju za cilj smanjenje njihove brojnosti, a samim tim i šteta. 

Comments

There are no comments yet for this post.