Skip to main content

Loznica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Loznica > Prilozi > Zdravstveno stanje strnih žita
Zdravstveno stanje strnih žita

Na području delovanja RC Loznica usevi ozimog ječma se nalaze u fazi od 2 do 6 listova razvijeno (BBCH 12-16), dok se usevi ozime pšenice nalaze u fenofazi od 1 do 5 listova razvijena (BBCH 11-15).


Vizuelnim pregledom useva ječma na različitim lokalitetima, registrovano je prisustvo simptoma sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 3% biljaka. Prisustvo simtoma drugih bolesti nije uočeno u usevima ozime pšenice i ječma.

Velika slika

Na strnim žitima nije registrovano prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikade Psammotettix alienus.

Vizuelnim pregledom useva strnih žita na različitim lokalitetima uočene su aktivne rupe od poljskih miševa (Apodemus sylvaticus), koje ne prelaze prag štetnosti. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak useva, i ukoliko se registruje brojnost aktivnih rupa od glodara iznad praga štetnosti (10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša i 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru za poljsku voluharicu) primena nekog od registrovanih rodenticida u vidu gotovih mamaka. Nakon primene mamaka, rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja domaćih životinja, divljači i ptica.

Velika slika

Kao posledica prizemnih mrazeva, uočava se žućenje vršnih listova ozime pšenice.

RC Loznica nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja useva ozime pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.