Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Prisustvo crne pegavosti (Alternaria solani) na usevu paradajza
Prisustvo crne pegavosti (Alternaria solani) na usevu paradajza

Vizuelnim pregledom useva paradajza u plasteničkoj proizvodnji, na pojedinim lokalitetima je registrovano prisustvo simptoma crne pegavosti (Alternaria solani) na biljkama.

Crna pegavost se razvija na svim nadzemnim delovima biljke. Može se javiti još u proizvodnji rasada. Kod starijih biljka simptomi se javljaju na donjem lišću u vidu pega. One su u početku sivomrke a kasnije prelaze u crne pege sa jasno vidljivim koncentričnim krugovima što je karakterističan simptom ove bolesti. Zahvaćeni delovi lista nekrotiraju i suše se, ali ne opadaju već ostaju na biljci.

Na stablu biljke, crne pege sa koncentričnim krugovima mogu se prostirati duž cele internodije i mogu zahvatiti i dublje delove tkiva, dok se na plodovima obično formiraju oko peteljke.

crna pegavost (Alternaria solani)

velika slika

U cilju zaštite paradajza od crne pegavosti proizvođačima se preporučuje uništavanje zaraženih biljnih ostataka, plodored, upotreba sertifikovanog semena radi dobijanja zdravog sadnog materijala koja je i osnovna preventivna mera u zaštiti paradajza od navedenog patogena.

U slučaju pojave i razvoja patogena prizvođačima se preporučuju hemijske mere zaštite fungicidima kao po preporuci od 21.6.2021.

Comments

There are no comments yet for this post.