Skip to main content

Leskovac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Leskovac > Prilozi > Šljivine ose u zasadima šljiva
Šljivine ose u zasadima šljiva

Na području delovanja RC Leskovac, zasadi šljiva se u zavisnosti od ekspozicije terena, lokaliteta i sortimenta nalaze u fenofazi od većina cvetova sa krunicama koje formiraju beli balon do fenofaze prvi cvetovi otvoreni (BBCH 59-61).

Na postavljenim lepljivim pločama u zasadima šljiva registruju se ulovi imaga  crne šljivine ose (Hoplocampa minuta) i žute šljivine ose (Hoplocampa flava).

šljivine ose

velika slika

Navedene štetočine imaju jednu generaciju godišnje i prezimljavaju u zemlji u stadijumu larve. U periodu cvetanja ženke polažu jaja, crna šljivina osa u slobodne čašične listiće, dok žuta šljivina osa između slobodnih čašičnih listića. Nakon piljenja, gusenice se ubušuju u tek zametnute plodove. Plodovi koji su napadnuti otpadaju, a jedna gusenica može uništiti više plodova. Suzbijanje se izvodi u periodu piljenja gusenica pre njihovog ubušivanja u plodove.

Za sad RC Leskovac ne preporučuje primenu hemijskih mera zaštite, nastavlja sa praćenjem navedenih štetočina i obavestiće proizvođače o pravom vremenu za tretman.

Primena insekticida u fazama cvetanja je zakonom zabranjena!

Comments

There are no comments yet for this post.