Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Krvava vaš jabuke (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš jabuke (Eriosoma lanigerum)

Na području delovanja RC Kruševac vizuelnim pregledom zasada jabuke, u pojedinim  voćnjacima gde nisu adekvatno sprovedene hemijske mere zaštite, uočene su kolonije krvave vaši (Eriosoma lanigerum) na donjem delu stabla i na izdancima.

Trenutno se vizuelnim pregledom voćnjaka ova štetočina lako može uočiti u zoni korenovog vrata, na izdancima i pukotinama gde i prezimljava. Kolonije vaši su prekrivene belom gustom voštanom prevlakom ispod koje se nalaze sivo-crne vaši. Ukoliko se vaši zgnječe, one ispuštaju crvenu tečnost, po kojoj je štetočina dobila ime. U proleće, pre cvetanja jabuke, sa porastom temperature dolazi do migracije prezimelih formi na nadzemne delove stabla. Tokom proleća i leta javljaju se beskrilne forme, a pred kraj leta javljaju se krilate forme koje preleću na nova stabla u voćnjaku. U jesen se larve spuštaju u zonu korenovog vrata. U toku vegetacije, u zavisnosti od povoljnosti uslova za razvoj, može imati 10-15 generacija. Svojom ishranom, sišući biljne sokove, krvava vaš dovodi do pucanja kore grana, debla i korena, pojave rak rana i na kraju prevremenog sušenja voćaka. Štete su najveće kod mladih sadnica u rasadnicima.

Suzbijanje krvave vaši je kompleksno i zahteva primenu više mera.

-        prilikom podizanja zasada jabuka treba korisiti manje osetljive sorte i manje bujne podloge,

-        rezidbu treba pravilno izvesti, bez velikih rezova i oštećenja na stablu,

-        izbalansirana ishrana (ne koristiti prekomerne količine azota, kako bi se postigao umeren rast izdanaka),

-        primena hemijskih mera zaštite. Treba naglasiti da se ova štetočina hemijski veoma teško suzbija, kako zbog guste voštane prevlake koja je štiti, tako i zbog skrivenog načina života. Po opadanju lišća preporučuje se jesenje tretiranje mineralnim uljima, kada su kolonije skoncentrisane pri zemlji u osnovi korena. Tokom vegetacije primena registrovanih insekticida se pozicionira nakon migracije vaši sa korena na grane i grančice u periodu piljenja larvi i pojave najmlađih larvenih stupnjeva.

Comments

There are no comments yet for this post.