Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Cikada Cicadetta montana complex u malini i kupini
Cikada Cicadetta montana complex u malini i kupini

Na području delovanja  RC Kruševac, na lokalitetu Brus u zasadima maline berba je završena (BBCH 91). Na lokalitetu Trstenik  u zasadima  kupine berba je u toku - glavna berba: većina plodova obojena do druga berba: još više plodova obojeno (BBCH  87-89).

zarezi na kupini

Vizuelnim pregledom zasada kupine i maline registrovana su oštećenja na kori  mladara kupine i maline u vidu zareza od cikade Cicadetta montana complex, usled čega dolazi do lomljenja i sušenja rodnih grančica. U zarezima se nalazi  veliki broj položenih jaja koja su bele boje kod maline i crvenkasta (pred piljenje) kod kupine. Nakon piljenja larve se spuštaju u zemlju, gde nastavljaju sa razvojem kroz pet larvenih stadijuma. Ovaj period traje i do deset godina. U tom periodu larve migriraju vertikalno i horizontalno, hraneći se korenom.

Proizvođačima kupine i maline se preporučuje obilazak zasada i pregled na prisustvo cikada i oštećenja na rodnim granama. Ukoliko se registruju zarezi sa jajima na lastarima, preporučuje se njihovo mehaničko uklanjanje, iznošenje iz zasada i uništavanje. 

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.