Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Filoksera (Phylloxera vastatrix) na vinovoj lozi
Filoksera (Phylloxera vastatrix) na vinovoj lozi
U toku vizuelnih pregleda zasada vinove loze uočeni su simptomi filoksere (Phylloxera vastatrix) na listovima vinove loze u pojedinim zasadima na malom broju čokota. Simptomi se uočavaju na licu i naličju listova.
 
 
 Karakteristične bradavičaste izrasline
 
Filoksera je vaš, žuto smeđe boje, veličine 0,7-1,4 mm. Poreklom je iz Amerike, a u Evropu je preneta u XIX veku, gde se brzo proširila preteći da potpuno uništi vinovu lozu.
Zavisno gde se hrani i gde se razvija, ove vaši se dele na:
 
 - korenašice- žive na korenu vinove loze, imaju dužu sisaljku, a na leđima bradavičaste izraštaje,
 - listašice- žive na naličju listova, imaju kraću sisaljku, bez bradavičastih izraštaja.
 
Na evropskoj vinovoj lozi celokupno razviće se odvija na korenu vinove loze, gde se usled uboda stvaraju sitne (nodoziteti) i krupne (tuberoziteti) izrasline. Ove izrasline sprečavaju normalan protok hranljivih materija kroz sprovodne sudove, što za posledicu ima trajno propadanje čokota vinove loze.
Kod američke vinove loze celokupno razviće se odvija u listu, u bradavičastim izraslinama. Na licu lista se uočavaju sitni ubodi, mesto gde se vaš ubušila, a na naličju, u bradavičastim izraslinama se odvija razviće vaši.
 
 
 
   Jaja i vaš filoksere unutar bradavičastih izraslina
 
 
Američka loza na korenu ima deblji plutasti sloj koji ova vaš ne može da probije sisaljkom, pa je na taj način koren zaštićen od oštećenja. Ovo saznanje o otpornosti korena američke vinove loze je iskorišćeno da bi se sačuvala evropska vinova loza. Evropska vinova loza se kalemi na podlogu američke loze i na taj način je sačuvana od propadanja.
 
U toku vegetacije, suzbijanje vaši na listovima sprovodi se primenom insekticida na samom početku formiranja prvih bradavičastih izraslina.

Comments

There are no comments yet for this post.