Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi (larveni stupnjevi L2 i L3)
Prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus u vinovoj lozi (larveni stupnjevi L2 i L3)
Na području RC Jagodina vinova loza se zavisno od sortimenta i lokaliteta nalazi u fazi od kraj cvetanja do faze bobice veličine zrna pšenice (BBCH 69-73).
 
Vizuelnim pregledom zasada, na pojedinim lokacijama, uočeno je prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus. Dominantno je prisustvo larvi drugog razvojnog stupnja (L2), ali su na pojedinim zasadima uočene i larve trećeg razvojnog stupnja (L3). Ova cikada je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD)- prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze, veoma destruktivnog oboljenja.
 
Inače cikada u toku svog razvića prolazi kroz pet larvenih stupnjeva. Od trećeg larvenog stupnja se ishranjuje i sposobna je da prenese fitoplazmu sa zaraženih na zdrave čokote. Jednom zaražena cikada je infektivna tokom celog života.
 
 
 
    Larveni stupnjevi cikade Scaphoideus titanus
 
Intenzivnije prisustvo larvi trećeg razvojnog stupnja se očekuje narednih dana, a RC Jagodina nastavlja sa monitoringom ove štetočine vinove loze i blagovremeno će dati preporuku za njeno suzbijanje.

Comments

There are no comments yet for this post.