Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Pojava rutave bube (Tropinota hirta) u zasadima bresaka i nektarine
Pojava rutave bube (Tropinota hirta) u zasadima bresaka i nektarine
Na području RC Jagodina zasadi bresaka i nektarina se u zavisnosti od sortimenta i ekspozicije terena nalaze u različitim fazama cvetanja.
 
Prilikom vizuelnih pregleda zasada, registrovano je prisustvo imaga rutave bube (Tropinota hirta).
 
 
  Rutava buba na cvetovima breskve
 
Rutava buba (Tropinota hirta) ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu imaga u površinskom sloju zemlje, a u proleće sa porastom temperature izleće i prvo se hrani na korovskim biljkama. Kasnije preleće na cvetove voćaka, hrani se cvetovima, prašnicima i tučkom. Prilikom  ishrane lomi prašnike i tučak cvetova, usled čega ne dolazi do zametanja plodova. Najveće štete može da nanese mladim voćnim zasadima.
Preporuka proizvođačima je da obiđu zasade i ako je prisutna rutava buba u velikom broju, pogotovo u mladim zasadima, da preduzmu sledeće nepesticidne mere u cilju smanjenja populacije i moguće štete:
 
 - postavljanje belih ili plavih posuda sa vodom uz dodavanje mirisnih atraktanata (negro bombone, cimet, anis..). Posude treba postaviti po obodu, a manji broj i unutar zasada,
 
 - zakorovljavanje voćnjaka do precvetavanja je takođe korisna mera, da bi se rutava buba hranila na cvetovima korova.
 
U vreme cvetanja voćaka zabranjena je upotreba insekticida!

Comments

There are no comments yet for this post.