Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo filoksere (Phylloxera vastatrix) u zasadima vinove loze
Prisustvo filoksere (Phylloxera vastatrix) u zasadima vinove loze
 
U toku vizuelnih pregleda zasada vinove loze uočeni su simptomi filoksere na listovima. Simptomi se uočavaju na licu i naličju listova.
 
 
 
    izrasline na naličju         ubodi od vaši na licu lista
 
Filoksera je vaš žuto smeđe boje veličine 0,7-1,4 mm. Poreklom je iz Amerike, a u Evropu je preneta u XIX veku, gde se brzo raširila i napravila pustoš na evropskom kontinentu, preteći da potpuno uništi vinovu lozu.
Zavisno od mesta gde se hrane i gde se odvija razviće, ove vaši se dele na:
 
 - Korenašice- žive na korenu vinove loze, imaju dužu sisaljku a na leđima bradavičaste izraštaje,
 
 - Listašice- žive na naličju listova, imaju kraću sisaljku, glatke su bez bradavičastih izraštaja.
 
Na evropskoj vinovoj lozi celokupno razviće se odvija na korenu vinove loze, gde se usled uboda stvaraju sitne (nodoziteti) i krupne (tuberoziteti) izrasline. Ove izrasline sprečavaju normalan protok hranljivih materija kroz sprovodni sistem, što za posledicu ima trajno  propadanje čokota vinove loze.
 
Kod američke vinove loze vaš se razvija na listu stvarajući bradavičaste izrasline. Na licu lista se uočavaju sitni ubodi, mesto gde se vaš ubušila, a na naličju, u bradavičastom izraštaju se odvija razviće vaši.
 
Američka loza na korenu ima deblji plutasti sloj koji ova vaš ne može da probije sisaljkom, pa je na taj način koren zaštićen od oštećenja. Ovo saznanje o otpornosti korena američke vinove loze iskorišćeno je da bi se sačuvala evropska vinova loza. Evropska vinova loza se kalemi na podlogu američke loze i na taj način je sačuvana od propadanja.
 
Suzbijanje filoksere vinove loze u matičnjacima sprovodi se kombinacijom biljnih ulja i preparata na bazi bakra. Tretiranje se obavlja u vreme mirovanja vegetacije.
U toku vegetacije, suzbijanje vaši na listovima se vrši primenom insekticida na samom početku formiranja prvih bradavičastih izraslina.

Comments

There are no comments yet for this post.