Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza
Prisustvo cikade Reptalus panzeri u usevu kukuruza
Na području delovanja RC Jagodina, usevi merkantilnog kukuruza se nalaze u fazi razvoja stabla, od pojave šestog do devet i više kolenaca faze(BBCH 26-29).
 
Vizuelnim pregledima useva merkantilnog kukuruza na više lokacija, registrovano je prisustvo cikade Reptalus panzeri. Ova cikada je vektor Stolbur fitoplazme, prouzrokovača bolesti crvenilo kukuruza.
 
 
Ova cikada ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu larve na korenu pšenice. Odrasle jedinke prelaze na biljke kukuruza gde se hrane sokovima floema. Ženke kasnije polažu jaja na koren kukuruza, na kome se hrane ispiljene larve. Setvom pšenice nakon kukuruza na istim parcelama, larve nastavljaju sa razvojem i sledeće godine se pojavljuju odrasle jedinke.
 
Da bi se smanjila brojnost cikade i rizik od pojave bolesti crvenila kukuruza, najznačajnija mera je da se ne seje pšenica posle kukuruza. Na taj način se prekida ciklus razvoja cikade.
 
Hemijske mere suzbijanja navedenje cikade se ne preporučuju.

Comments

There are no comments yet for this post.