Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Jajna legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u usevu paprike
Jajna legla kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u usevu paprike

Na području RC Jagodina, usevi paprike se nalaze u fazama od formiranja bočnih stabala do faze pojave prvih cvetova (BBCH 23-61).

 

Vizuelnim pregledima useva paprike, na više lokacija, registrovana su jajna legla prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u niskom intenzitetu napada u različitim embrionalnim fazama razvoja.

 
 
    Jajna legla kukuruznog plamenca na listu paprike
 

Kukuruzni plamenac u našim proizvodnim uslovima može da razvije od 2 do 3 generacije godišnje. Usevi paprike su najugroženiji od druge i eventualno treće generacije, jer se u tom periodu paprika nalazi u fazi formiranja i sazrevanja plodova u koje se ubušuju larve te štetočine.

 

Sprovođenjem tretmana sa ciljem suzbijanja vaši i tripsa (vidi preporuku) koji su trenutno prisutni u proizvodnji i koji pored direktnih šteta sisanjem biljnih sokova prenose i veoma destruktivne fitopatogene viruse delovaće se i na kukuruznog plamenca.

Comments

There are no comments yet for this post.