Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Polaganje jajnih legala II generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u usevima kukuruza
Polaganje jajnih legala II generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u usevima kukuruza
 
Na području RC Jagodina usevi merkantilnog kukuruza zavisno od rokova setve se nalaze u  različitim fazama razvoja ploda (BBCH 73-75).
 
Na našem području  nije zastupljena proizvodnja semenskog kukuruza, a površine pod kukuruzom šećercem su veoma male.
Vizuelnim pregledom useva merkantilnog kukuruza uočena su jajna legla II generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) u niskom procentu  biljaka.
 
 
 
  Jajna legla II generacije kukuruznog plamenca
 
 
Ispiljene larve ove štetočine svojom ishranom oštećuju metlicu, listove, stablo i klipove. Zbog ubušenja u stablo biljke zaostaju u porastu, klip se nedovoljno ishranjuje i ostaje zakržljao, a može doći i do preloma stabla. Mnogo značajnije štete nastaju na klipovima. Larve svojom ishranom oštećuju klipove i zrna, koji postaju podložni infekciji različitim vrstama fitopatogenih gljiva. U povoljnim uslovima ove gljive mogu da sintetišu mikotoksine štetne kada se tako zaražen kukuruz koristi za ishranu životinja a posebno krava i proizvodnju mleka.
Za smanjenje populacije ove štetočine preporučuje se sprovođenje agrotehničkih mera, kao što je izbegavanje gajenja kukuruza u monokulturi, uništavanje biljnih ostataka, i dr.
Ukoliko se postigne prag štetnosti (kod merkantilnog kukuruza je 10% biljaka sa jajnim leglima, kod semenskog i kukuruza šećerca je 5% biljaka sa jajnim leglima), preporučuje se sprovođenje hemijske zaštite primenom preparata na bazi aktivne materije hlorantraniliprol, indoksakarb ili spinetoram, vodeći računa o karenci.

Comments

There are no comments yet for this post.