Skip to main content

Region Jagodina

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Jagodina > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Na području RC Jagodina usevi ozime pšenice i ječma u zavisnosti od rokova setve nalaze se u različitim fazama bokorenja (BBCH 23-28).
 
 
  usev pšenice i ječma iz optimalnih rokova setve
 
Vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na do 2% biljaka.
 
 
 simptomi sive pegavosti lista pšenice
 
Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 10% biljaka i sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis) na do 1% biljaka.
 
 
    simptomi mrežaste i sočivaste pegavosti lista ječma
 
Vizuelnim pregledom ozimih useva pšenice i ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) i cikada (Cicadelidae) u veoma niskim brojnostima.
 
Na pojedinim parcelama registrovano je prisustvo aktivnih rupa od glodara, poljskog  miša (Apodemus silvaticus) i poljskae voluharice (Microtus arvalis).
Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak ozimih useva i ukoliko uoče prisustvo više od 10 aktivnih rupa po hektaru, primena rodenticida u vidu gotovih mamaka (a.m. cink-fosfid). Posle postavljanja mamaka u aktivne rupe, iste zatrpati da ne bi došlo do trovanja divljači.
 
RC Jagodina nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozimih useva.

Comments

There are no comments yet for this post.