Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita kupine  

Preporuke: Zaštita kupine

Open

Naslov preporuke

Zaštita kupine 

Tekst

Na području delovanja RC Niš, zasadi kupine se nalaze u fazi stari listovi se suše, mladi listovi se uvijaju; stari listovi kultivara imaju specifiču boju (BBCH 93).

velika slika

U cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača: žute rđe izdanaka i lista kupine (Kuehneola uredinis), purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum), ljubičaste pegavosti izdanaka kupine (Didymella applanata), sušenja izdanaka kupine (Leptosphaeria coniothyrium)  i drugih prouzrokovača gljivičnih i bakterioznih oboljenja proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi bakra:

  • Nordox 75 WP (a.m. bakar-oksid) u koncentraciji 0,2%

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da tretman sprovedu po mirnom i suvom vremenu sa većom količinom tečnosti kako bi depozit dospeo do svih mesta prezimljavanja patogena. Za područje Niša se u narednim danima najavljuje period bez padavina i sa optimalnim temperaturama za sprovođenje pomenutog tretmana.

Takođe, pre hemijskog  tretmana preporuka je da se orežu i uklone svi izdanci sa simptomima bolesti iz zasada i izdanci koji su doneli rod do osnove.

Region

Niš 

Štetni organizmi

Žuta rđa lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis); LJubičasta pegavost izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata)  

Usev/zasad

Kupina 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 9.11.2021 9:15  by RC Niš 
Last modified at 9.11.2021 9:28  by Milica Tepić