Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Preporuke > Zaštita krompira  

Preporuke: Zaštita krompira

Open

Naslov preporuke

Zaštita krompira 

Tekst

Na teritoriji RC Prokuplje usevi krompira se u zavisnosti od sortimenta, lokaliteta i vremena setve nalaze u različitim fazama razvoja, od devet i više listova razvijeno na glavnoj stabljici do 30% biljaka zatvara redove (BBCH 19-33).

 

Nestabilno vreme sa padavinama u proteklom periodu u Topličkom okrugu, visoka  vlažnost vazduha i povoljne temperature stvorile su  povoljne uslove za ostvarenje infekcije krompira prouzrokovačima plamenjače krompira (Phytophthora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani).

 

Uzimajući u obzir da se usevi krompira nalaze u osetljivoj fazi razvoja i da se od četvrtka najavljuje nestabilno vreme sa padavinama u Topličkom okrugu, poljoprivrednim proizvođačima se u cilju zaštite od navedenih patogena, preporučuje primena nekog od registrovanih preparata:

 

·       Alijansa, Ridomil Gold MZ 68 WG (a.m. metalaksil-M+mankozeb) u količini od 2,5 kg/ha

 

·       Silueta (a.m. propamokarb-hidrohlorid+mankozeb)  u količini 4 l/ha

 

·       Consento (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fenamidon) u količini 1,67-2 l/ha

 

·       Infinito SC (a.m propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid) u količini 1,2-1,6 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.

Vizuelnim pregledom utvrđeno je prisustvo  jaja, larvi i odraslih jedinki krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata).

 

U toku je piljenje larvi prve generacije krompirove zlatice. U cilju suzbijanja ove štetočine poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena nekog od navedenih insekticida:

 

·       Alverde (a.m. metaflumizon) u količini 0,2-0,25 l/ha

 

·      Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Zlatospilan (a.m. acetamiprid) u količini 0,2-0,25 kg/ha ili neki drugi registrovani insekticid.

 

 

Region

Prokuplje 

Štetni organizmi

Crna pegavost krompira i paradajza (alternaria solani); Plamenjača krompira i paradajza (phytophthora infestans); Krompirova zlatica (leptinotarsa decemlineata) 

Usev/zasad

Krompir 
Approval Status Approved 
 
Attachments
Content Type: Discussion
Created at 25.5.2021 14:05  by RC Prokuplje 
Last modified at 25.5.2021 14:32  by Milena Marčić