Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Malinina muva galica (Lasioptera rubi)
Malinina muva galica (Lasioptera rubi)

Na području rada RC Šabac,  vizuelnim pregledom zasada maline, na pojedinim izdancima, registrovana su zadebljanja, takozvane gale ili guke koje formira malinina muva galica (Lasioptera rubi). 

 

velika slika 

Malinina muva galica ima jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu larve u galama ili gukama koje izgeldaju kao zadebljanja na izdancima maline. Nakon parenja, ženke polažu jaja u gomilicama na izbojcima koji su se razvili iste godine, u toku cvetanja maline. Neposredno nakon piljenja, larve prodiru kroz epidermis, zadržavaju se ispod kore izvesno vreme, a potom prodiru u izdanak biljke domaćina. Na mestu ubušivanja, posle 10 do 20 dana, obrazuju se zadebljanja (kvržice, guke, gale) najčešće nepravilnog oblika. Gale prekidaju sprovodne sudove, zbog čega se izdanci slabije razvijaju i lako lome.

Hemijske mere zaštite u cilju suzbijanja ove štetočine su otežane, jer su odrasle jedinke aktivne tokom cvetanja. Hemijske mere zaštite se sprovode neposredno pred cvetanje maline nekim od registrovanih insekticida. Najznačajnije mere suzbijanja su mehaničke mere koje podrazumevaju orezivanje, sakupljanje i spaljivanje napadnutih izdanaka maline i divlje kupine u blizini malinjaka.

Comments

There are no comments yet for this post.