Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Prisustvo cikada Cicadetta montana complex u zasadima maline i kupine
Prisustvo cikada Cicadetta montana complex u zasadima maline i kupine

Na području delovanja RC Šabac zasadi kupina se nalaze u fazi glavna berba: većina plodova obojena do faze druga berba: još više plodova obojeno (BBCH 87-89), dok malina završava vegetaciju i ulazi u fazu strenja i početka mirovanja.

 

Vizuelnim pregledima zasada maline i kupine, na pojedinim lokacijama (Lipolist i Bela Reka), registrovano je prisustvo odraslih jedinki i položenih jaja cikade Cicadetta montana complex, kao i oštećenja na lastarima u vidu zareza.

 

  

  Oštećenja u vidu zareza      Velika slika 

 

           

 Položena jaja                           Velika slika

 

Razviće cikada iz kompleksa Cicadetta montana traje više godina, a u toku jedne kalendarske godine dva puta dolazi do eklozije imaga. Dužina života imaga je 2-6 nedelja. Ženka ubrzo nakon kopulacije polaže jaja u zareze na grančicama koje pravi snažnom i dugom legalicom. Zbog oštećenja, pod teretom roda ili pri jačim udarima vetra dolazi do prelamanja grana. Štete nanose i larve koje se, nakon piljenja, spuštaju u zonu korenovog sistema i tu sišu sokove tokom svog razvića do izlaska na površinu. Pored ove primarne štetnosti, imaga mogu biti i vektori virusa i fitopatogenih mikroorganizama, prouzrokovača bolesti. Mesto u koje ženka vrši ovipoziciju je potencijalni ulazni otvor za infekciju patogenih gljiva.

Primarni reproduktivni i hranidbeni domaćin ove štetočine jesu vrste roda Rubus.

Odsecanje i uklanjanje grana sa položenim jajima i njihovo spaljivanje je osnovna mera za redukovanje brojnosti tih cikada.

Comments

There are no comments yet for this post.