Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Prisustvo kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis) u usevima kukuruza
Prisustvo kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis) u usevima kukuruza

Na području delovanja RC Šabac usevi kukuruza se nalaze u fazi od nicanja do faze razvijena tri lista (BBCH 09-13).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza, na lokalitetu Slepčević, na pojedinim parcelama registrovana su oštećenja od kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticollis) na do 8% biljaka. 

 

kukuruzna pipa

      

oštećenja na listu sl.1     sl.2

Kukuruzna pipa je polifagna štetočina, prezimljava u stadijumu odraslih jedinki u zemljištu, najčešće na poljima na kojima se gajio kukuruz. Upravo zbog toga najštetnija je za kukuruz u monokulturi i za useve koji se nalaze u blizini parcela gde se prošle godine gajio kukuruz. U proleće, kada temperatura pređe 10°C, odrasla jedinka izlazi na površinu i počinje se hraniti. Štete prave odrasle jedinke koje tokom ishrane izgrizaju ivične delove mladih listova, što dovodi do poremećaja u rastu i razvoju biljke. Kukuruzna pipa je najštetnija u početnim razvojnim fazama kukuruza, od nicanja do obrazovanja četiri lista.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju parcele pod usevom kukuruza. Ukoliko se u fazi klijanca registruje prisustvo 1 odrasla jedinka kukuruzne pipe po kvadratnom metru ili nekoliko dana nakon nicanja 3 do 5 odraslih jedinki kukuruzne pipe po kvadratnom metru, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.

U cilju suzbijanja kukuruzne pipe u našoj zemlji nema registrovanih insekticida.  Prema EPPO standardu PP 2/17(1) u cilju suzbijanja navedene štetočine mogu se koristiti insekticidi na bazi aktivne materije cipermetrin.

Comments

There are no comments yet for this post.