Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Siva pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)
Siva pegavost lista kruške (Mycosphaerella pyri)

Na području delovanja RC Šabac zasadi krušaka se nalaze u fazi starenja, početak mirovanja ( BBCH 91-92 ).

Vizuelnim pregledom zasada  krušaka nakon završene berbe, na pojedinim lokalitetima (Mrovska, Kaona, Matijevac) registrovano  je intenzivnije  prisustvo simptoma sive pegavosti  lista kruške (Mycosphaerella pyri). Bitno je naglasiti da se radi o zasadima na manjim površinama, na kojima se neblagovremeno sprovodila hemijska zaštita.

 

simptom pegavosti lista

Simptomi ove bolesti se javljaju u vidu sitnih pega na licu lista kruške koje su najpre mrke a zatim poprimaju sivu boju sa mrko–ljubičastim oreolom. U slučaju jačeg napada ove pege mogu da se spajaju i stvaraju nekrotične površine. U slučaju jače zaraze tokom leta može doći do defolijacije lišća ili retrovegetacije početkom jeseni i  takve biljke nemaju otpornost na mraz. 

Parazit prezimljava u vidu peritecija u opalom zaraženom lišću. Na proleće, posle jačih kiša i sa povećanjem temperature iznad 8°C iz peritecija se oslobađaju askospore koje vrše primarne  infekcije. Sekundarne infekcije se vrše pomoću piknospora u toku vegetacije, tako što se rasejavaju kišnim kapima.

U zasadima u kojima se redovno sprovode mere zaštite, tretmanima usmerenim na suzbijanje najznačajnijeg patogena kruške – prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina) uspešno se suzbija i siva pegavost lista kruške. Značajna nepesticidna mera je sakupljanje i spaljivanje zaraženog lišća u jesen, kako bi se smanjio infektivni potencijal patogena za narednu godinu.

Comments

There are no comments yet for this post.