Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Mere kontrole krompirovog moljca
Mere kontrole krompirovog moljca

Krompirov moljac (Phthorimaea operculella ) je u poslednjih nekoliko godina izuzetno značajna štetočina krompira u našoj zemlji.

RC Šabac  vrši  monitoring ove štetočine na dva lokaliteta, Štitar i Badovinci, jer su u te  dve katastarske opštine i  najveći proizvođači merkantilnog krompira  na našem regionu. Za utvrđivanje prisustva  krompirovog moljca koriste se feromonske klopke.

Kritičan period napada moljca je od polovine jula meseca pa sve do vađenja krompira, kada se na feromonskim klopkama i registruju najveće brojnosti odraslih jedinki. Na teritoriji RC Šabac do sada nismo imali značajnijih oštećenja od krompirovog moljca pošto se kod nas najviše gaji rani sortiment  koji se  već vadi  do sredine jula meseca.

 

velika slika

Moljac na našem području razvija 5-7 generacija godišnje u polju. Polaže jaja na krtole tako što ženke kroz pukotine u zemljištu pronalaze put do samih krtola ili na one krtole koje se nalaze na površini. Larve se ubušuju u krtole tako što buše karakteristične hodnike ispod pokožice, koji nakon napuštanja  larve ostaju crni. Krompirov moljac nastavlja da polaže jaja i kada krompir dospe u skladišta. Na krompir koji je oštećen od strane larve naseljavaju se sekundarne gljive koje izazivaju truleži.

Prvi koraci u sprovođenju mera kontrole krompirovog moljca  odnose se na  odabir zdravog sadnog materijala. Takođe je veoma važno da  se obavlja duboka setva  i formiraju visoki bankovi. U toku vegetacije je neophodno održavati kompaktnost  bankova navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina na zemljištu. Nakon vađenja krtola neophodno ga je čuvati u skladištima sa kontrolisanom temperaturom (niža od 10° C), a za ventilacione otvore u skladištima  koristiti komarnike sa sitnijim otvorima, jer se na taj način onemogućava slobodno cirkulisanje ovog insekta. Takođe je potrebno vršiti redovnu kontrolu uskladištenih krtola.

Hemijske mere zaštite se sprovode kada počinje da žuti cima, a izbor insekticida se prilagođava biologiji štetočine. Hemijske mere zaštite za RC Šabac se mogu pogledati na linku.

 

Comments

There are no comments yet for this post.