Skip to main content

Šabac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Usevi ili zasadi
There are no items in this list.
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Šabac > Prilozi > Prisustvo sive truleži u zasadima jagoda
Prisustvo sive truleži u zasadima jagoda

Na području delovanja RC Šabac zasadi  jagoda na otvorenom se nalaze u fazi  prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar do druga berba, još više plodova obojeno  (BBCH 85-89).

Uslovi u proizvodnji su u proteklom periodu bili veoma povoljni za razvoj prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) jer su u periodu cvetanja i razvoja plodova registrovane učestale padavine.

Vizuelnim pregledom zasada na lokalitetima Bogosavac, Jevremovac, Grušić gde nisu sprovedene adekvatne mere zaštite, registrovano je prisustvo simptoma sive truleži na do 5% biljaka.

 

sl.1                                           sl.2 

 

sl.3 

Siva trulež  se na našem području smatra za ekonomski najznačajniju  bolest u proizvodnji jagoda. Najopasnija je u vreme početka dozrevanja plodova na kojima se javlja karakteristična paučinasta prevlaka, sivo smeđe boje, koja predstavlja miceliju gljive, ali pored plodova napada i druge biljne organe. Ova gljiva prezimljava u mrtvom biljnom tkivu i biljnim ostacima u vidu micelije ili sklerocije. U proleće sklerocije plodonose i nastaju spore koje se šire vetrom i kišnim kapima.

Primarna  infekcija kreće preko zaraženih cvetnih delova, kasnije  gljiva prodire i u nedozrele plodove i u njima ostaje u latentnom stanju dok plod ne počne da sazreva, dok je sekundarna  zaraza moguća ukoliko na plodovima  ima oštećenja od insekata ili nekih drugih mehaničkih oštećenja.

Razvoju bolesti pogoduje vlažno vreme praćeno padavinama i visokim vrednostima realtivne vlažnosti vazduha.

Prilikom uzgoja jagode treba voditi računa o sadnji  otpornih  sorti koje nisu na bujnim podlogama, gustini sklopa,  optimalnoj primeni  azotnih  đubriva, uklanjanju starog lišća iz zasada a pogotovo oko samih biljka, podizanju  zasada na bankove da plodovi ne  budu u kontaktu sa zemljom.

Usled kišnih dana u berbi  kvalitet plodova se smanjuje, pa po pojavi sive truleži najbolje je takve plodove izneti iz zasada i uništiti.

Od  hemijskih  mera nege značajna je  upotreba fungicida od faze  cvetanja pa sve do plodonošenja (ukoliko su povoljni vremenski uslovi za razvoj gljive)  i to registrovanih aktivnih materija na bazi pirimetanila, boskalida u kombinaciji sa piraklostrobinom, ciprodinila  u kombinaciji sa fludioksonilom i fenheksamida. Aktivne  materije je važno menjati kako se ne bi stvorila rezistentnost kod gljive koja izazviva ovo oboljenje.

Preporuke o zaštiti jagoda od prouzrokovača sive truleži za region Šapca možete pogledati na sledećim linkovima:

preporuka od 14.5.2021.

preporuka od 30.4.2021.

preporuka od 20.4.2021.

preporuka od 10.4.2021.

Comments

There are no comments yet for this post.