Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Mere kontrole brojnosti rutave bube
Mere kontrole brojnosti rutave bube

Na području rada RC Čačak, koštičave i jabučaste voćne vrste se nalaze u različitim fazama cvetanja: od faze većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu do punog cvetanja (BBCH 59-65).  

-      Vizuelnim pregledom voćnjaka, registrovano je prisustvo imaga rutave bube (Epicometis hirta). Rutava buba ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao odrasla jedinka u zemlji na dubini do 10 cm. Po izlasku iz zemlje prvo naseljava korovske biljke, a potom cvetove voća gde hraneći se prašnicima, tučkom i kruničnim listićima pravi velike štete.

Preporučujemo proizvođačima redovan obilazak voćnjaka u najtoplijem delu dana u cilju utvrđivanja prisustva imaga, naročito na obodnim delovima parcela. U cilju kontrole i suzbijanja rutave bube hemijske mere zaštite nisu moguće zbog prisustva pčela i drugih polinatora u zasadima, pa su opravdane samo mehaničke mere zaštite.

Preporučuje se postavljanje lovnih posuda bele ili plave boje sa vodom uz dodatak mirisnog atraktanta (anis, cimet, negro bombone, voćni sirup) u cilju izlovljavanja ove štetočine. Posude treba postaviti u što većem broju po obodu parcele, a manji broj rasporediti unutar parcele. Mogu se postaviti na zemlju ili u krošnju. U voćnjacima ne treba suzbijati korove koji cvetaju u prvom redu maslačak, u cilju smanjenja aktivnostiove štetočine na cvetovima voća.

Comments

There are no comments yet for this post.