Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Prisustvo larvi prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) i oštećenja od njihove ishrane u usevu kukuruza
Prisustvo larvi prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) i oštećenja od njihove ishrane u usevu kukuruza

Na području delovanja RC Čačak, usevi kukuruza se nalaze u fazi početka cvetanja (BBCH 52 – 53).

Vizuelnim pregledom useva kukuruza  na lokalitetu Mrčajevci, registrovano je prisustvo larvi prve generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na 2% biljaka. Takođe su registrovana i oštećenja na listovima i stabljici kukuruza kao posledica ishrane larvi kukuruznog plamenca.

 

Larva kukuruznog plamenca i oštećenja  

velika slika

Kukuruzni plamenac je polifagna štetočina koja napada preko 200 vrsta (sirak, suncokret, paprika, paradajz, i dr.). Štete pravi gusenica koja se hrani parenhimom lista i metlicom, a kasnije u drugoj generaciji prelazi na zrno i klip. Napadnute biljke zaostaju u porastu i lako se lome. Oštećena zrna i drugi oštećeni delovi biljke su pogodni za prodor patogena (gljiva uzročnika sekundarnih infekcija).

Hemijske mere suzbijanja kukuruznog plamenca se preporučuju ukoliko je 10% biljaka sa položenim jajima kod merkantilnog kukuruza i 5% biljaka kod semenskog i kukuruza šećerca, na početku piljnja larvi. Za suzbijanje ove štetočine registrovane su sledeće aktivne materije: hlorantraniliprol, hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin, indoksakarb i dr.

Comments

There are no comments yet for this post.