Skip to main content

Region Čačak

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Čačak > Prilozi > Prisustvo štetočina u usevima kukuruza
Prisustvo štetočina u usevima kukuruza

Na području delovanja RC Čačak, usevi kukuruza se nalaze se u fazi od četiri do osam listova (BBCH 14 -18).

Vizuelnim pregledom useva, na lokalitetu Mrčajevci, registruje se prisustvo krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) na do 5% biljaka i imaga žitne pijavice (Lema melanopus) na do 4 % biljaka.

 

Lisna vaš na kukuruzu Imago žitne pijavice

Lisna vaš                    Imago žitne pijavice

Lisne vaši nanose direktne štete biljkama tako što se ishranjuju sisajući njihove sokove iz biljnog tkiva usled čega dolazi do raznih deformacija na biljci, zaostajanja u porastu i smanjenja prinosa.  Pored direktnih šteta lisne vašu su prenosioci mnogobrojnih fitopatogenih biljnih virusa, među kojima je i virus mozaične kržljavosti kukuruza (Maize dwarf mosaic virus, MDMV).

 

Žitna pijavica je štetočina strnih žita, a prezimi kao imago u ostacima strnih žita, plitko u zemljištu. U toku proleća štete pričinjavaju imaga i larve na usevima strnih žita. Po završenom razviću larva se spušta u zemlju i preobražava se u lutku, a zatim u imaga koji se pojavljuje početkom leta i kratko vreme može oštećivatati mlade biljke kukuruza (uglavnom na rubnim delovima parcela). 

 

Nvedene štetočine ne pričinjavaju značajne ekonomske štete u usevima kukuruza, te se hemijske mere sa ciljem njihovog suzbijanja ne preporučuju.

 

RC Čačak nastavlja sa praćenjem štetočina u usevima kukuruza.

Comments

There are no comments yet for this post.