Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Prisustvo štetnih insekata u zasadima višnje i breskve
Prisustvo štetnih insekata u zasadima višnje i breskve

Na području delovanja RC Vranje višnje se nalaze u fazi drugo opadanje plodova do plodovi dostigli 70% krajne veličine (BBCH 73-77),  a breskve su u fazi drugo opadanje plodova do plodovi dostigli polovinu krajnje veličine (BBCH 73-75).

Vizuelnim pregledom zasada višnje registrovano je prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasi) na do 12% vršnih lastara. Ova vaš naseljava mlado lišće na vrhovima lastara i hrani se biljnim sokovima. Napadnuti listovi se uvijaju prema naličju, a lastari zaostaju u porastu i vremenom se suše. Pri jačem napadu dolazi i do lućenja velike količine medne rose na koju se naseljava gljiva čađavica.

Takođe, vizuelnim pregledima zasada višnje uočena su i oštećenja od višnjinog surlaša (Rhynchites auratus) na do 6% plodova. Podjednako su štetne i odrasle jedinke i larve. Posle prezimljavanja odrasle jedinke se najpre dopunski hrane cvetnim i lisnim pupoljcima. Ženka polaže jaja u mlade plodove pošto prethodno izbuši rupu. Ispiljene larve se hrane tkivom ploda, a kasnije se ubušuju u košticu. U vreme sazrevanja plodova višnje završavaju svoje razviće i napuštaju plod. Oštećeni plodovi postepeno trule i gube upotrebnu i tržišnu vrednost.

Vizuelnim pregledom zasada breskve registrovano je prisustvo zelene breskvine vaši (Myzus cerasi) na do 10% vršnih listova i lastara. Ima više generacija u toku godine. Obrazuje kolonije na naličju mladih listova i hrani se isisavanjem biljnih skokova. Nanosi velike štete usled ishrane, a simptomi oštećenja nastaju na lišću koje se uvija i kovrdža, dok lastari zaostaju u porastu. Obilje medne rose koju luči ova vaš, predstavlja idealnu podlogu za razvoj gljive čađavice. Pored direktnih šteta zelena breskvina vaš je veoma značajana i kao prenosilac velikog broja fitopatogenih virusa.

 
 

RC Vranje nastavlja sa praćenjem štetočina u zasadima višnje i breskve.

Comments

There are no comments yet for this post.